Meteen naar de inhoud
Home » Terugverdientijd en waarde van zonnepanelen in het licht van terugleverheffing en afbouw saldering

Terugverdientijd en waarde van zonnepanelen in het licht van terugleverheffing en afbouw saldering

De terugverdientijd van een investering is de tijd die nodig is om de initiële uitgave terug te verdienen via de besparingen of inkomsten uit die investering. Voor zonnepanelen is dit het moment waarop de besparingen op de energierekening gelijk zijn aan de kosten van de panelen.

Wat verandert er? Met de afbouw van de salderingsregeling en de invoering van de terugleverheffing door Vandebron, wordt de financiële situatie voor zonnepaneelbezitters veranderd. Eenvoudig gezegd, in plaats van een 1-op-1 compensatie voor teruggeleverde stroom, krijgen zonnepaneelbezitters nu mogelijk minder voor de stroom die ze terugleveren. Bovendien wordt er een heffing toegepast voor het terugleveren van deze stroom aan het net.

Hoe beïnvloedt dit de terugverdientijd? Laten we eens kijken naar de cijfers die je hebt gegeven voor 8 panelen:

  • Kosten van 8 panelen: €2.991,47
  • Jaarlijkse opbrengst: 3.370 kWh
  • Jaarlijkse besparing: €1.153,44 (gebaseerd op de huidige stroomprijs)

Zonder aanvullende kosten of veranderingen zou de terugverdientijd zijn: €2.991,47 / €1.153,44 = 2.59 jaar

Invoering terugleverheffing Afhankelijk van de hoeveelheid energie die je teruglevert aan het net, zal er een extra maandelijkse heffing worden toegepast. Voor iemand die bijvoorbeeld 2200 kWh teruglevert, zal er een extra kostenpost van €21 per maand zijn, wat neerkomt op €252 per jaar.

Dus, de aangepaste jaarlijkse besparing zou zijn: €1.153,44 – €252 = €901,44 Nieuwe terugverdientijd: €2.991,47 / €901,44 = 3,31 jaar

Waarom is dit belangrijk? Hoewel de terugverdientijd met de invoering van deze heffing en de afbouw van saldering iets langer wordt, is het nog steeds belangrijk om te begrijpen dat zonnepanelen meerwaarde bieden dan alleen financieel rendement. Ze helpen bij het verminderen van de koolstofvoetafdruk, dragen bij aan de energietransitie en kunnen woningen aantrekkelijker maken voor potentiële kopers.

Conclusie Hoewel de veranderingen in de energiemarkt en de introductie van heffingen de financiële voordelen van zonnepanelen kunnen verminderen, blijven ze een duurzame en toekomstbestendige investering. Het is essentieel om het volledige plaatje te bekijken en niet alleen de onmiddellijke financiële voordelen. Met de verwachte stijging van de energieprijzen in de toekomst kan het hebben van zonnepanelen nog steeds een verstandige investering zijn.

Bobby Kruissen

Bobby Kruissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *